Ми не просто маса, якою можна керувати, і на яку можна впливати. Ми – в першу чергу, громадяни з правами, які зараз принижуються. Я хочу, щоб це усвідомив кожен. Кулакевич Анастасія, переможниця 2013 року.
НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

НОВЕ В ІНТЕРНЕТ-ЖУРНАЛІ
12.03.2018
В «КОРИСНА ІНФОРМАЦИЯ ДЛЯ ДІВЧАТ» нові пропозиції та конкурси
20.11.2017
Результати конкурсу міні-грантів 2017
10.09.2017
Оголошення конкурсу міні-грантів 2017року
30.08.2017
Зустріч переможниць 2017 року в північному регіоні



Подписаться на рассылку




КОНТАКТИ

Адреса: вул. Чорновола. 27, офіс 221, Київ, 01135
Тел.: (+380 44) 507-06-10
Ел. пошта: uwf@uwf.org.ua
Веб сторінка:  http://www.uwf.org.ua

Координатор Програми:

Анна Кононенко, a.kononenko@uwf.org.ua 

068 9102489

НОВЕ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЖІНОЧОМУ ПОРТАЛІ

У Запорізькій області почали роботу мобільні бригади для допомоги жінкам, постраждалим від насильства

9 грудня 2015 року у Запоріжжі пройшов круглий стіл на тему «Ґендерно-обумовлене насильство  в умовах військового конфлікту на сході України: виклики та інструменти протидії».  Під час зустрічі представники влади, громадських та благодійних організацій обговорили проблему росту насильства над жінками та дівчатами на сході Україні, а також презентували механізми протидії цьому явищу.

Останнім часом невпинно збільшується кількість випадків ґендерно-обумовленого насильства в регіонах, що найбільше постраждали внаслідок військових дій. Саме тому Фонд народонаселення ООН (ФН ООН) в Україні ініціював масштабний гуманітарний проект «Протидія ґендерно-обумовленому насильству на сході України» у 5 областях: Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Запорізькій.

Участь у круглому столі взяли Ігор Мещан, директор департаменту соціального захисту Запорізької ОДА, Олена Кочемировська, Старший координатор з питань гуманітарного реагування у східних областях України Фонду народонаселення ООН в Україні, Оксана Понікарова, директор Запорізького обласного центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Ольга Іваненко, головний спеціаліст відділу у справах сім'ї та дітей Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Володимир Олійник, психолог  ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, Вікторія Шапошникова, начальник відділу у справах сім'ї та дітей Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації, Євген Токарев старший інспектор управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Запорізькій області, Ірина Куратченко, директорка комунального закладу «Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги»  Запорізької обласної ради, Наталя Заїкіна, психолог Запорізької обласної громадської організації «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» та інші посадові, службові особи, представники громадських організацій тощо.  

Круглий стіл відкрив Ігор Мещан, директор департаменту соціального захисту Запорізької ОДА: «Я би хотів зазначити, що саме Запорізька область першою стала надавати допомогу внутрішньо-переміщеним особам. Наразі питання ґендерно-обумовленого насильства є архіважливим і, безперечно, потребує поглибленої уваги з боку представників обласної влади, місцевої влади та громадськості. Військовий конфлікт спричинив зростання випадків насильства. Ми маємо скоординувати спільні кроки аби максимально протидіяти та попередити ситуації насильства. Ми вдячні Фонду народонаселення ООН за допомогу, впевнені, що завдяки нашій взаємодії зможемо подолати проблему насильства». 

Проект, який обговорили під час круглого столу, передбачає цілий комплекс дій, які допоможуть громаді та владі дати ефективну відповідь на сплеск насильства по відношенню до жінок. Оперативну допомогу постраждалим надає 21 мобільна бригада, роботу яких організувала та координує Українська фундація громадського здоров’я, у складі кожної з яких є психолог та соціальний працівник. Бригада, маючи автомобіль, виїжджає на виклики та надає допомогу на місцях; у Запорізькій області діють 3 таких бригади. Під час семінарів для медиків місцевих лікарень, які проводить БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї», їх навчають надавати потерпілим від ситуацій насильства максимально ефективну допомогу. Тренінги для журналістів, круглі столи та широке розповсюдження друкованих матеріалів, які здійснює МБФ «Український жіночий фонд» в рамках інформаційної компоненти проекту, наголошують на важливості проблеми, чітких алгоритмах дій у ситуації насильства, коректності висвітлення даної тематики у ЗМІ та об'єднанні представників громадського суспільства та влади задля пошуку максимально ефективних методів взаємодії у подоланні проблеми. Результати проведених соціологічних опитувань щодо тематики будуть опубліковані в грудні. 

Оксана Понікарьова, директорка Запорізького обласного центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: «Мобільні бригади були створені на базі нашого центру. Наразі є велика необхідність надавати допомогу у віддалених районах, тому сподіваємось, що кількість мобільних бригад буде збільшена. Ми чекаємо на розширення проекту та його розвиток. Ми вже бачимо результати нашої роботи».

Представляючи проект, Олена Кочемировська, Старший координатор з питань гуманітарного реагування у східних областях України Фонду народонаселення ООН в Україні, зазначила: «Світова практика свідчить про те, що у військовому конфлікті здебільшого страждають жінки та дівчата, як найбільш уразлива категорія населення. На жаль, часто проблема замовчується, зокрема це обумовлено зневірою у можливості отримати допомогу. Але сподіваємось, що з початком роботи мобільних бригад та появою нової поліції ситуація зміниться на краще. Нам необхідно посилювати взаємодію всіх відповідних органів для ефективної боротьби з ґендерно-обумовленим насильством».

«В рамках інформаційної компоненти проекту, яка має назву «Розірви коло», ми запустили масштабну інформаційну кампанію. Вона включає і кампанію в соціальних мережах, і налагодження комунікації з журналістами, і проведення круглих столів, і підтримку діяльності громадських організацій. Усі ці аспекти максимально спрямовані на якнайширше інформування населення щодо проблеми ґендерного насильства та алгоритму дії у виникненні подібної ситуації або її загрози. В рамках кампанії запланований друк і максимальне розповсюдження матеріалів, що міститимуть контактну інформацію мобільних бригад та поради щодо звернення по допомогу для потерпілої», – зазначила  Оксана  Квітка, координаторка проектів МБФ «Український жіночий фонд».

Організаторами круглого столу виступили МБФ «Український жіночий фонд» та Департамент соціального захисту населення ЗОДА. Захід відбувся за підтримки Фонду народонаселення ООН (ФН ООН) в Україні та Міністерства соціальної політики.

Для додаткової інформації про проект звертайтеся до Оксани Квітки, Координаторки проектів МБФ «Український жіночий фонд» за номером + 38 (050) 531 54 82 або e-mail: oksana@uwf.org.ua




Посол США в Україні зустрілася з грантерами проекту "Економічні можливості постраждалим від конфлікту" у Харкові
УЖФ: проект USAID на Вінничині сприятиме створенню нових робочих місць для населення, що постраждали від конфлікту
Презентація документального відео про жінок в АТО “Невидимий батальйон”
УЖФ розпочинає практичну фазу пілотного проекту по примиренню ВПО та громад
У Парламенті відкрилася фотовиставка "Мами на передовій та в тилу"
Календар «Невидимий батальйон» переміг на Національному фестивалі соціальної реклами
Оголошується набір учасниць до другої Академії жіночого лідерства
Сюжет 5 каналу про результати дослідження "Невидимий батальйон" (відео)
У Запорізькій області почали роботу мобільні бригади для допомоги жінкам, постраждалим від насильства
Оголошення конкурсу грантів для жіночих НУО



НОВЕ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЖІНОЧОМУ ПОРТАЛІ
03.10.2017
Посол США в Україні зустрілася з грантерами проекту "Економічні можливості постраждалим від конфлікту" у Харкові
31.01.2017
УЖФ: проект USAID на Вінничині сприятиме створенню нових робочих місць для населення, що постраждали від конфлікту
28.09.2016
Презентація документального відео про жінок в АТО “Невидимий батальйон”
07.06.2016
УЖФ розпочинає практичну фазу пілотного проекту по примиренню ВПО та громад
Розробка сайтів MSGROUP